Bloggen listar Superettans bästa målvakter

By Joint on 7/30/2009 02:23:00 em

Filed Under: , , , , , , , , ,

Topp 5-lista med motivering. Ettan må vara något kontroversiell, men så är det.


1. Mattias Asper (Mjällby AIF)
Meriterna och statistiken talar sitt tydliga språk i det här fallet. Mjällby har släppt in i snitt ett mål varannan match och det är ju inte bara Aspers förtjänst, men ändå. 90 % räddningsprocent är i alla fall bäst i serien och dessutom har han hållit nollan i 10 av 16 matcher. För nio år sedan köpte Real Sociedad honom för 24 mille och för lika många år sedan var han med i Sveriges EM-trupp. Trots mjukisbyxorna måste jag credda Asper för sin säsong så här långt. Undrar dock hur han klarar sig i Allsvenskan nästa säsong? Inte riktigt glasklart, men på den här nivån är han outstanding.

2. Stojan Lucic (Falkenbergs FF)
193 cm långe Lucic hämtade Falkenberg från Assyriska inför säsongen i fjol och då fick målvakten sitt stora genombrott. I fjol räddade han flest skott av alla målvakter i serien, dessutom höll han nollan elva gånger. Statistiskt sett blev han den nästbäste målvakten då. I år har han blivit bättre match efter match och blev stor matchvinnare senast. Kan verkligen svara för idioträddningar ibland och mitt tips är att Lucic spelar i Allsvenskan eller någon annan (bättre) liga, nästa år.

3. Henrik Gustavsson (Åtvidabergs FF)
”Fimpen” har både rutin, klubbhjärta och vinnarinställning. Gapar på bra under matcherna och gör skäl till kaptensbindeln. Inte helt stabil dock - lite ojämn emellanåt. Denne 32-åring har spelat i Åtvid i över 12 år nu och förtjänar i alla fall att få testa på allsvensk hetluft innan han lägger handskarna på hyllan.

4. Oscar Berglund (Assyriska FF)
Lån från Helsingborgs IF som har gjort en mycket bra säsong hittills. 25-åringen är en tvåmeters bjässe på 94 kg som täcker upp stora ytor i målet. Kroppen kan självfallet vara till nackdel också i vissa situationer, men Berglund har bra kontroll på sin kropp. Har nog seriens bästa händer, när det gäller att bjuda på sjuka enhandsräddningar. Jon Rytterbro har i och för sig höjt sig kolossalt mycket sedan han lämnade Blåsvart och har numera tagit upp kampen om startplatsen med HIF-lånet.

5. Richard Richardsson (IK Sirius)
Motivering överflödig? Alla som har sett RiRi vet att han är en av seriens bästa målvakter. Tycker dock inte att han har nått upp till sin höststandard riktigt, men lik förbannat är han i mina ögon topp 5-bäst, men statistiken säger annorlunda. Statistiskt sett ligger han i botten, men sedan har han ju haft en av seriens absolut sämsta defensiv framför sig större delar av våren. Kan inte ta på sig så många mål av de 31 insläppta hittills.

Bubblare:
Fredrik Sundfors (GIF Sundsvall)
Målvakt med Siriusförflutet. Åldern börjar ta ut sin rätt här. Visst är Sundfors rutinerad och så, men långt ifrån jättestabil. Agerar riskfyllt många gånger. 22 insläppta är dessutom rätt mycket för ett lag som tillhör den absoluta toppen. Läge att lägga handskarna på hyllan efter denna säsong och undertecknad kan - stort nog - unna honom ett avancemang sista året på sin långa karriär.
Nicklas Westberg (Väsby United FC)
En till målvakt med Siriusförflutet. Det var nära att Westberg skulle hamna på min topp 5-lista, men efter måndagens match sjönk (...) han till att bli ”bubblare”. Jag skulle inte byta ut NW mot RR om man säger så. Jag tror inte att han trivs i Väsbyomgivningen, Westberg börjar trots allt bli gammal och borde väl snart tröttna på tråkiga Väsby? AIK är han inte tillräckligt bra för heller.

Den som gillar statistik och föredrar att dra slutsatser efter det kan besöka denna sida. Själv tycker jag att den är kul att begrunda lite smått, som den lilla smygstatistiknörd som jag ändå är. Inget jag grundlägger min lilla topplista på i speciellt stora drag däremot.

Forza RiRi!

9 kommentarer for this post

Anonym

Asper bäst, skojar du? Han är gammal och avdankad!

Posted on 2009-07-30 14:44  
Anonym

Peter Karlsson i BoIS är definitivt top3. Stabil målvakt som är ruskigt duktig, fortfarande ung..

Posted on 2009-07-30 14:59  
Suryoye

Ursäkta...vem är Peter Karlsson???I min mening är Nurme en av dom bättre men ändå inte topp5..Topp5 hade Sabri varit men där sket det ju sig...naknoooo!

Posted on 2009-07-30 15:04  
Anonym

VEM han är? BoIS målvakt, top3 i SE. Jag är inte BoISare men av dom matcher jag sett i SE i år så har han varit enormt bra..

Posted on 2009-07-30 16:12  
FFF

Nej, skriv inte upp P.Karlsson! Det är en före detta Sylviamålvakt som inte höll för IFK! Stojan är seriens bästa målvakt!

Posted on 2009-07-30 21:12  
Anonym

Tycker Axelsson i J-Södra borde platsa på denna lista

Posted on 2009-07-30 22:09  

Jo, både Axelsson och Karlsson är två bra målvakter. Men, i min mening är de som är listade här en aning bättre, men de var inte långt ifrån en plats på listan.

Posted on 2009-07-30 23:27  
Anonym

Peter Karlsson är utan tvekan seriens i särklass bäste målvakt. Denna säsong har han inte gjort ett enda misstag som resulterat i baklängesmål eller oro i försvarslinjen.

Posted on 2009-07-31 10:45  
Anonym

Du skulle sett målvaktspelet av FCT målis i dubbelmötet med fuskar Åtvidaberg. Hade varit topp 2 lovar !!!

Posted on 2009-07-31 15:00